Kosten website

Kosten website

Wat zijn de kosten van een website? Of je nu een softwareontwikkelaar of automonteur bent, je kunt tegenwoordig niet zonder een zakelijke website. Het is een laagdrempelige marketingtool en hoeft helemaal niet duur te zijn, afhankelijk van de eisen die je aan je website stelt.

Een zakelijke website is de meest laagdrempelige manier om mensen te laten weten over het bestaan van je bedrijf. Met lage kosten kun je alsnog een groot publiek bereiken. Wat kost het om een website te maken en onderhouden?

Domeinnaam

De eerste stap is het vastleggen van de naam en bijbehorende URL van je website. Wil je bijvoorbeeld een Nederlandse (.nl) of een internationale (.com) website? Voor slechts een euro tot een paar euro’s per maand heb je al een .nl domeinnaam. Een internationaal siteadres zal iets duurder, maar hoogstens vijf tot tien euro per maand kosten.

Website

De vraag is natuurlijk wat voor website je nodig hebt. Fungeert de website vooral als een visitekaartje, zoals voor een klus- of horecabedrijf? Dan zal een relatief simpele website volstaan. Er zijn diverse goedkope of zelfs gratis online sitebuilders. Het risico is wel dat deze websites er minder professioneel uitzien omdat het ontwerp erg simpel is. Het voordeel is dat ze voor de leek erg makkelijk in het gebruik zijn.

Wil je meer ontwerpopties, dan kun je voor hoogstens tien euro per maand WordPress gebruiken. Deze software is eigenlijk gratis, maar het is belangrijk dat deze continu wordt bijgewerkt naar de laatste versie. Ook wil je waarschijnlijk een eigen layout, en misschien wat hulp bij de installatie. Hier zijn meestal kosten aan verbonden.

Met WordPress kun je alle kanten mee op waardoor je website ook professioneler oogt voor bezoekers. Daarbij is het nog steeds erg gebruiksvriendelijk voor onervaren websitebouwers en hobbyisten. Natuurlijk kun je ook een webdesigner in de arm nemen, al zal dit je wel meer geld kosten. Er zijn ook zelfstandige webdesigners of bedrijven die zich specialiseren in een bepaald systeem, zoals WordPress.

Als je een webwinkel wilt starten, dan kun je deze beter maken met een ecommerceplatform zoals Magento, WooCommerce of Shopify.  Deze zijn speciaal gericht op webshops waardoor diverse betaalproviders en logistieke partners zijn aangesloten. Afhankelijk van het platform kosten startpakketten van deze partijen zo tussen de vijftig en honderd euro per maand. Vaak kun je aanvullende diensten afnemen voor een vast bedrag erbovenop, zoals voor extra functionaliteiten op je website.

SSL-certificaat

Als er op je website informatie wordt uitgewisseld, zoals persoonsgegevens, dan heb je wel een beveiligde verbinding nodig. Hiervoor moet je een SSL-certificaat hebben.  Een simpele versie zoals Letsencrypt is gratis mogelijk, al is het raadzaam de installatie uit te besteden. Meestal betaal je voor een certificaat zoals deze enkele euro’s per maand. Voor geavanceerde beveiliging van gegevens en een groen slotje in de adresbalk voor extra klantvertrouwen zijn de kosten een tientje tot meerdere tientjes per maand.

Hosting

Hosting betekent dat er een stukje schijfruimte op een computer voor jou is gereserveerd. Op deze computer of server kun je bestanden bewaren die nodig zijn om je website in de lucht te houden. Er zijn diverse bedrijven in Nederland die webhosting faciliteren. Vaak regelen deze bedrijven je domeinnaam, SSL-certificaat en hosting in één voor een vaste prijs per maand. Afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je wilt en diensten die je afneemt ben je gemiddeld vijf tot vijftien euro per maand hieraan kwijt. Vaak zitten hier wel de kosten van bijvoorbeeld WordPress of een SSL-certificaat bij in.