Kosten inschrijving KvK
Wanneer je een onderneming start, ben je verplicht om je in te schrijven bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Maar hoe werkt dit? Wat zijn de kosten voor de inschrijving bij de KvK en wat is het ideale moment? Het antwoord op deze en andere veel gestelde vragen lees je hier.
Of je nu een online onderneming begint, aan de slag gaat als notaris of een Vereniging voor Eigenaren opricht, de inschrijving in het Handelsregister geldt voor iedereen. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de rechtsvorm. Dus of je nu een eenmanszaak begint, een besloten vennootschap, een maatschap of een stichting, de officiële start van je bedrijf of organisatie begint met deze verplichte inschrijving.
Doel van het Handelsregister
De reden dat alle ondernemers zich moeten inschrijven, is omdat het de rechtszekerheid van het zakendoen bevordert. Zo kun je door in het Handelsregister te kijken niet alleen zien wat de omvang is van de onderneming en wie beslissingsbevoegd is, ook vind je er de gegevens van eventuele andere ondernemingen en nevenvestigingen. En stel dat er ooit een faillissement is geweest, dan lees je dit ook terug in het Handelsregister.
Het register is openbaar. Het voordeel hiervan is dat jij eenvoudig belangrijke informatie kunt achterhalen over andere ondernemers. Het nadeel is dat externe partijen jouw contactgegevens ook graag gebruiken voor marketingacties. Zit je hier niet op te wachten, dan is een registratie in het Bel-me-niet Register aan te raden.
Wat kost de inschrijving?
De kosten voor een inschrijving bij de Kamer van Koophandel bedragen eenmalig 75 euro, ongeacht de rechtsvorm. Wil je een uittreksel kopen van je bedrijf, dan betaal je vijftien euro extra. Deze aanschaf is overigens wel een aanrader. Er zijn verschillende partijen – waaronder bepaalde banken en groothandels – die eerst een bewijs van jouw registratie in het Handelsregister eisen voordat ze zaken willen doen.
Tot 2013 betaalde elke ondernemer ook jaarlijkse kosten aan de KvK, maar die zijn inmiddels afgeschaft. Wel zijn er bepaalde diensten, zoals het deponeren van de algemene voorwaarden, waarvoor je een jaarlijkse vergoeding betaalt. Maar gaat het alleen om de inschrijving in het Handelsregister (en eventueel het uittreksel) dan betaal je uitsluitend de eenmalige kosten.
Welke stappen moet ik doorlopen?
De inschrijving moet persoonlijk worden gedaan door de eigenaar van het bedrijf. Naast een elevator pitch en bedrijfsnaam heb je hiervoor een geldig legitimatiebewijs en pinpas of creditcard nodig. Maar voordat jouw plannen worden beoordeeld door een adviseur van de Kamer van Koophandel zal je eerst online het een en ander moeten regelen.
Om te beginnen moet je je het digitale inschrijfformulier zo volledig mogelijk invullen. Daarna maak je een afspraak om persoonlijk langs te komen bij de KvK van jouw regio, zodat je samen met de adviseur de inschrijving kunt afronden. Als alle gegevens kloppen, jouw bedrijfsnaam nog vrij is en je de kosten van de inschrijving hebt voldaan, ben je nu de officiële eigenaar van jouw onderneming.
Ideale moment van inschrijving
Op haar website geeft de KvK aan dat je jouw onderneming een week voor tot een week na de start van de bedrijfsactiviteiten kunt inschrijven. Maar in de praktijk kiezen veel ondernemers ervoor om zich in te schrijven op het moment dat ze deelnemen aan het economisch verkeer. De uitgaven die je maakt voor je onderneming kun je dan namelijk verrekenen met de inkomsten. De kosten voor de inschrijving bij de KvK heb je er dan al snel uit.
Maar voordat je enthousiast van start gaat, het is wel handig om eerst even te kijken hoe je uitkomt met andere fiscale voordelen. De startersaftrek, waar je de eerste drie kalenderjaren van het ondernemerschap gebruik van kunt maken, is bijvoorbeeld alleen in te zetten als je het urencriterium van 1225 behaalt. Stel dat je jouw onderneming in het laatste kwartaal inschrijft, dan wordt dit wel heel lastig. Het kan hierdoor lucratiever zijn om in het begin van het nieuwe kalenderjaar te starten.