Kosten PayPal

Kosten PayPal

PayPal is een online betaalsysteem dat oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt. Het telt ruim 250 miljoen gebruikers wereldwijd, waarvan eind 2018 zo’n twee miljoen in Nederland. PayPal staat bekend als laagdrempelig en is daarnaast populair voor internationale transacties. Een mooie betaalmethode dus, als je de kosten tenminste kunt betalen.

Om gebruik te maken van PayPal registreer je je simpelweg met een e-mailadres. Daarna kun je een bankrekening of creditcard koppelen aan je account. Je kunt met PayPal betalen met je bankpas, creditcard of PayPal-saldo.

Rekening openen is gratis

Het is gratis om een rekening te openen via PayPal. Je kunt een privérekening openen op eigen naam voor privégebruik en online aankoop en verkoop als particulier. Bijvoorbeeld voor verkopen via marktplaats. Je kunt ook kosteloos een zakelijke rekening bij PayPal openen onder je bedrijfsnaam, bijvoorbeeld als webwinkel.

Kosten van geld overmaken

Het uitvoeren van een binnenlandse privétransactie is gratis. Met binnenlands wordt bedoeld een transactie binnen de Europese Economische Ruimte in euro’s of Zweedse kronen waarbij geen valuta-omrekening nodig is.

De kosten van een internationale privétransactie is afhankelijk van het land waarin de PayPal-rekening van de ontvanger is geregistreerd. Voor transactie binnen Europa waar geen valuta-omrekening nodig is, is de transactie wederom kosteloos.

Daarbuiten zijn de kosten afhankelijk van het land waarin de ontvanger is gevestigd. Voor ontvangers in de Verenigde Staten, Canada, en veel Europese landen betaal je 1,99 euro. Voor ontvangers in de rest van de wereld betaal je 3,99 euro.

Kosten van afrekenen via PayPal

Er zijn kosten verbonden aan de verkoop van goederen of services via PayPal. Hoe hoog deze zijn, is afhankelijk van hoeveel je verkoopt en tegen welk tarief. Zo betaal je in de regel geen maandelijkse kosten. Wel vraagt PayPal een klein percentage van het transactiebedrag plus vaste kosten per transactie. Dit alles is verder afhankelijk van je verkoopvolume. Voor internationale commerciële transacties buiten Europa betaal je tussen 0,4 en 2 procent voor valuta-omrekening.

Om PayPal als betaaloptie aan te bieden of aanpasbare facturen per e-mail te verzenden, betaal je wederom geen maandelijkse prijs. Je betaalt per transactie 3,4 tot 1,5 procent van het transactiebedrag plus een vast transactiebedrag van 0,35 cent. Hoe groter je omzet, hoe kleiner het percentage van het transactiebedrag. Als je gemiddelde transactie lager is dan 10 euro betaal je slechts 5 cent per transactie plus 5 procent van het overgemaakte bedrag. Los daarvan kunnen er andere tarieven gelden indien je PayPal als optie aanbiedt via een betaalaanbieder of zijn er soms afspraken te maken over tarieven indien je echt hoge tarieven haalt.

Wil je donaties ontvangen via PayPal als een non-profit liefdadigheidsinstelling? Ook dan betaal je geen maandelijks bedrag. In deze gevallen betaal je 1,5 procent van het bedrag en 0,35 cent transactiekosten, vergelijkbaar met de andere betaalopties dus. Je moet hiervoor wel een geregistreerde non-profitorganisatie zijn.