Kosten zakelijke rekening

Een zakelijke rekening voor je bedrijf is lang niet altijd verplicht. Maar het is wel handig om je zakelijke financiën apart onder te brengen. Daarbij kan een bedrijfsrekening je bepaalde voordelen bieden in ruil voor een prima prijs.

Kosten zakelijke rekeningAls je een eenmanszaak of vof hebt, is een zakelijke rekening openen niet wettelijk verplicht. Voor een bv is dit wel het geval. Dan ben jij namelijk niet de rechtspersoon, maar het bedrijf.

Hoewel een bedrijfsrekening niet altijd verplicht is, kan een losse rekening voor de onderneming wel voordelen bieden.

Zakelijk en privé gescheiden

Ten eerste is het overzichtelijker om je zakelijke en particuliere financiën gescheiden te houden. Zonder aparte rekening moeten facturen bijvoorbeeld op naam van je bedrijf komen, om te kunnen bewijzen dat die uitgaven zakelijk van aard waren. En bij een controle van de Belastingdienst moet je veel privégegevens prijsgeven als alles via een privérekening gebeurt.

Als je een privérekening gebruikt, moeten klanten factuurbedragen overmaken ten name van jou in plaats van je bedrijfsnaam. Net als het gebruik van een persoonlijk e-mailadres voor zakelijke activiteiten, kan het onprofessioneel overkomen om geen aparte bedrijfsrekening te hebben.

Een zakelijke bankrekening maakt het ook makkelijker om met een boekhoudprogramma te werken. Bijvoorbeeld wanneer je uitgaven automatisch wilt importeren. En als je een boekhouder of accountant in de arm neemt, dan is een zakelijke rekening vaak gewenst of zelfs vereist.

Zakelijke rekening nodig voor diensten

Soms heb je een zakelijke rekening nodig om van bepaalde diensten gebruik te kunnen maken. Als je voor je werk bijvoorbeeld veel met de auto reist, kun je zakelijk tanken. Als je meer dan honderd euro aan brandstof hebt getankt wil de Belastingdienst je bovendien kunnen identificeren als afnemer. Dat kan alleen als je betaalt met een zakelijk betaalmiddel, zoals de pas van een bedrijfsrekening, zakelijke creditcard of een tankpas van het bedrijf.

Heb je een webshop of andere website waar klanten betalingen op zullen doen? Om iDeal te kunnen aanvragen of een payment service provider te gebruiken wordt ook om een zakelijke bankrekening gevraagd.

Kosten van een zakelijke bankrekening

Een zakelijke bankrekening hoeft helemaal niet duur te zijn. Sterker nog, veel banken staan te springen om ondernemers als klant te hebben. Er zijn dan ook veel kortingsacties beschikbaar voor startende ondernemingen. In veel gevallen is een zakelijke bankrekening het eerste (half)jaar gratis. Na dit jaar lopen de kosten uiteen, afhankelijk van de bank, transactiekosten en jouw specifieke betaalpakket. In elk geval kost het je minimaal zo’n honderd euro per jaar. In tegenstelling tot een privérekening zijn deze kosten fiscaal aftrekbaar.

Voor een zakelijke rekening betaal je ten eerste de standaardkosten voor het abonnement. Dit kan in de vorm van een totaalpakket zijn, of een basisabonnement met aanvullende kosten voor bijvoorbeeld een pinpas en internetbankieren. Verder betaal je een klein vast bedrag per transactie, zoals betalingen met je pinpas en overboekingen.

Daarom is het belangrijk om te bepalen hoeveel transacties je per jaar verwacht te maken. Op basis hiervan kun je de abonnementsprijs en transactiekosten van verschillende banken goed met elkaar vergelijken. Sommige banken zullen ook een gratis maximumaantal transacties per jaar in het abonnement verwerken.

Welke bank voor een zakelijke rekening?

Waarschijnlijk ben je geneigd een zakelijke rekening te openen bij de bank waar je ook een privérekening hebt. Hoewel het fijn is dat je bekend bent met de gang van zaken, levert het je verder weinig op. Soms ben je bij een andere bank juist veel voordeliger uit voor een zakelijke rekening. Wees dus niet bang om verder te kijken dan je huidige bank.

  1. ABN AMRO

ABN AMRO is een van de populairste keuzes naast ING en Rabobank. Bij ABN AMRO betaal je zo’n 108 euro op jaarbasis, waarbij de eerste 200 transacties gratis zijn. Het bedrag per jaar is relatief laag, maar per transactie betaal je over het algemeen meer, namelijk zo’n 90 cent.

  1. ING

Bij ING betaal je per jaar rond de 119 euro. Daarbovenop komen nog een bankpas van 15 euro en internetbankieren voor 45 euro. Daar staat tegenover dat je slechts 18 cent per transactie betaalt.

  1. Rabobank

Een zakelijke rekening bij de Rabobank kost je per jaar zo’n 63 euro, met daarbij een bankpas voor 20 euro en internetbankieren voor 36 euro. Per transactie betaal je ongeveer 1 euro.

  1. SNS

Bij SNS bank betaal je van 90 euro per jaar voor zzp’ers tot 114 euro per jaar voor het mkb. Daarin zitten een betaalpas en internetbankieren inbegrepen. Transactiekosten liggen tussen de 10 en 20 cent. Dit is onder de grote banken de voordeligste optie.

  1. Triodos

Triodos staat bekend als een duurzame bank. Je betaalt hier 108 euro per jaar inclusief internetbankieren plus 20 euro voor een biologisch afbreekbare pinpas. Per transactie betaal je tussen de 7 en 15 cent.

  1. Knab

Knab Zakelijk werd in 2014 en 2015 uitgeroepen tot de meest voordelige zakelijke rekening en is met name voor kleine ondernemers geschikt. Per jaar betaal je 60 euro inclusief bankpas en internetbankieren. Een extra betaalpas of rekening is kosteloos, en de eerste 1.000 transacties per jaar zijn gratis.

  1. Bunq

Bunq Business is een mobiele bankrekening en kost 120 euro per jaar inclusief 25 rekeningen en 3 betaalpassen. Per transactie betaal je 10 cent.

  1. N26

N26 is een nieuwe Europese bank. N26 Business is een gratis rekening met Mastercard, maar alleen toegankelijk voor eenmanszaken op persoonlijke naam. Je kunt kosteloos internationaal geld overmaken in 19 valuta.